Ir a la página de inicio del Gobierno del Principado de Asturias

Datos del Documento

Utilice este identificador para citar o enlazar este documento: https://ria.asturias.es/RIA/handle/123456789/13287


Título: El superestrato románico: La huella del español, del francés y del occitano en el siciliano contemporáneo
Autores: García Fernández, José
Palabras Claves: Lingüística románica
Dialectología italiana
Plurilingüismo literario
Superestrato semántico
Influjo iberorrománico
Influencia galorrománica
Romance linguistics
Italian dialectology
Literary plurilingualism
Semantic superstratum
Ibero-Romance influence
Gallo-Romance traces
Fecha Edición: Dic-2019
Editor: Universidad de Murcia
Cita Bibliográfica: 2.2. GARCÍA FERNÁNDEZ, José (2019): «El superestrato románico: La huella del español, del francés y del occitano en el siciliano contemporáneo». Estudios Románicos, vol. 28 (Diciembre de 2019), pp. 233-245.
Resumen: Sicily has always been a territory under dispute by multiple peoples that eventually managed to mold the culture of the inhabitants of the island. As a result, the Sicilian language absorbed the language of the ensuing settlers, particularly Spanish and French. In view of this, this article addresses the analysis of the Spanish, French and Occitan traces, three Romance variants that, through the semantic superstratum, have had an impact on the linguistic configuration of the Sicilian language. With the focus on the dialectal lexicon used by the Palermitan writer, Giuseppina Torregrossa, in her debut novel, L’Assaggiatrice, this study confirms what previous specialized autho-rities on the field observed in past times: that the Ibero-Romance and Gallo-Romance influence have been, and still are, key to the shaping of the Sicilian language, a linguistic variant that is most frequently used in insular literature regardless of the growing social interest in standard Italian after the unification.
URI: https://ria.asturias.es/RIA/handle/123456789/13287
ISSN: 0210-4911
Aparece en las Colecciones:Filología y Lingüística

Archivos en este documento:



Archivo TamañoFormato
Archivo.pdf353,49 kBAdobe PDFVer/Abrir



logo

Todos los documentos en RIA están protegidos por derechos de autor.


Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2007 MIT and Hewlett-Packard - Contacto